Terug aan het werk

Psychiaters en psychologen zien de herintreding in het professionele leven als een ander kritiek punt op de lange weg naar herstel. Hoe stabiel ben ik? Wordt alles teveel van het werk? Wat moet ik doen als ik niet meer zo goed kan presteren als voor de depressie? Al deze vragen gingen door mijn hoofd. De corona-pandemie heeft het niet gered zoals ik me had voorgesteld. Maar het was een echte zegen voor mijnreintegratie door PWR reintegratie.

Ik ben 8 weken geleden begonnen met re-integratie. Ik begon met 3 x 3 uur per week, dit nam toe tot 4 x 3 uur en eindigde op 6 x 3 uur. Als gevolg van de pandemie bracht ik bijna mijn hele re-integratie door in het thuiskantoor. Dat heeft veel geholpen. De druk om elke dag op tijd op het werk te zijn en kind en man te coördineren was weg. Na het ontbijt (soms nog in mijn pyjama) kon ik ontspannen aan mijn werk beginnen. Het enige nadeel was dat ik ook mijn 3 jaar oude dochter moest plagen. In het begin werkte het 9 uur per week heel goed met de hulp van Peppa Pia. Hoe hoger mijn aantal uren per week, hoe slechter de stemming en het gedrag van mijn dochter. Ze begreep gewoon niet waarom ik geen tijd voor haar had. Tegen het einde van de reïntegratie, toen ik 18 uur per week moest werken, trokken mijn dochter en ik in bij mijn ouders. Mijn moeder zorgde voor het kind terwijl ik de technische tekeningen controleerde.

De re-integratie is deze week beëindigd. Ik ben nu weer een werkend lid van de samenleving. Dat voelt goed. Voor mijn ego en mijn welzijn. Ik heb het gevoel dat ik veel van de ziekte achter me heb gelaten. Ik werk nog steeds in het kantoor van mijn ouders en heb niet veel te doen. Ik houd mijn werk goed onder controle en heb ’s avonds nog steeds kracht voor mijn dochter. Dat is leuk. Het enige probleem is slapen. Helaas is het niet zo permanent als ik het van vroeger ken. Ik word meestal wakker tussen 05.00 uur en 06.00 uur en ik ben blij dat ik tenminste zo lang heb geslapen. Zodra er iets meer stress in mijn leven komt, bijvoorbeeld door het verhogen van het aantal werkuren, kan ik een week nog slechter slapen dan normaal Ik ben ervan overtuigd dat dit na verloop van tijd zal afnemen en misschien zal ik in het weekend wel tot 9 uur zijn Klok kan slapen.

Als ik denk aan waar ik driekwart jaar geleden begon, ben ik ongelooflijk blij met waar ik nu ben. Ik begon weer te joggen en regelmatig Pilates te doen. Ik hou ook erg van wandelen in de frisse lucht. Tijdens de depressie kon ik niet eens vanuit mijn kamer naar het ziekenhuispark lopen, ik had zo weinig kracht. Ik kon ook de hele drie maanden niet deelnemen aan ochtendtraining of wandelen in de kliniek. Ik ben nu op een goed punt. Nog niet 100% gerestaureerd, maar op de goede weg.