Sport Fysio

Sportfysiotherapie

Hierbij dient vermeld te worden dat dit ook tot de normale fysiotherapie behoort en sportfysiotherapie alleen een uitbreiding en specialisatie betreft, die primair gericht is op (wedstrijd) sporters. Naast klassieke fysiotherapie (voorheen ook wel fysiotherapie genoemd) integreert sportfysiotherapie ook werk uit de sportwetenschap en sportgeneeskunde en maakt deel uit van een proces van professionalisering in de sport.

Sport fysio gaat daarom niet alleen over herstel en het voorkomen van blessures, maar ook over het optimaliseren van training en het verbeteren van prestaties. Snellere regeneratie kan ook deel uitmaken van het taakgebied.

Voor wie is sportfysiotherapie geschikt?

Sportfysiotherapie richt zich primair op wedstrijdsporters en prestatiegerichte amateursporters. De zorg voor atleten en teams is de kerncompetentie van sportfysiotherapie. Hier staan ​​de therapeuten in nauw contact met het coachingsteam en de medische zorg, zodat ze deel uitmaken van een multi-professioneel zorgteam dat gebruikelijk is in de hedendaagse sport (bv. Voetbal).

Wat wordt er gedaan bij sportfysiotherapie?

Naast de klassieke fysiotherapeutische taken zoals manuele therapie (bv. Massages) of coördinatie- en versterkingsoefeningen in een praktijk of ziekenhuis, werkt sportfysiotherapie ook actief samen met de betrokken sporters in en aan hun training of ondersteunt ze bij wedstrijden. Trainingsmethoden zijn geoptimaliseerd en er worden pogingen ondernomen om regeneratie te bevorderen. Hiervoor zijn verschillende maatregelen, maar persoonlijk contact, observatie en levendige uitwisseling zijn altijd de basis van de behandeling.

Wat kost sportfysiotherapie?

De kosten van sportfysiotherapie kunnen variëren. Gaat het niet om puur fysiotherapie na een blessure of operatie in de zin van herstel, dan wordt dit meestal niet vergoed door de zorgverzekering. Als er een duidelijke gezondheidsreden is, wordt fysiotherapie in de regel door een arts voorgeschreven en dus betaald door de zorgverzekering.

Aangezien het doel van sportfysiotherapie niet alleen is om te herstellen en blessures te voorkomen, maar ook om optimalisatie en prestatieverbetering te ondersteunen, moeten dergelijke diensten privé worden betaald.

Welke therapeuten zijn specialist in sportfysiotherapie? Specialisten in sportfysiotherapie zijn fysiotherapeuten die een passende opleiding op dit gebied hebben gevolgd. In principe kan elke getrainde fysiotherapeut dit.