Overweeg ergonomische zitkussens

Steeds vaker horen we dat zitten ongezond zou zijn. De kans is groot dat je de vergelijking met roken zelfs al eens voorbij hebt horen komen. Is zitten dan echt zo slecht? Het probleem is dat veel mensen op een dag al snel langer dan 8 uur zitten. Als je zo’n lange tijd zit, dan is de doorbloeding van je lichaam slechter. Bovendien ben je gedurende deze periode ook minder actief. Het slechts is waarschijnlijk nog wel dat een groot deel van de mensen een verkeerde zithouding heeft. Heb jij last van rug- en/of nekklachten na een lange dag op kantoor? Dan is het zeker verstandig om ergonomische zitkussens te overwegen.

Wat zijn ergonomische zitkussens?

Ergonomische zitkussens zijn kussen die aangepast zijn op de vorm van het menselijk lichaam. De kussens zijn zo gemaakt dat je automatisch een comfortabele en gezonde houding aanneemt. De kans op rug- en nekklachten wordt hierdoor al een stuk kleiner. De kussens heb je in allerlei verschillende uitvoeringen. Andere benamingen voor de ergonomische zitkussens zijn therapeutisch zitkussen of medisch zitkussen.

Is het verstandig om een ergonomisch kussen aan te schaffen?

Het is zeker geen slecht idee om je eens in ergonomische zitkussens te verdiepen. De meeste mensen brengen namelijk veel tijd zittend door. Vooral als je een baan hebt waarbij je veel moet zitten, is een ergonomisch kussen een slimme investering. Je werkt dan met een betere lichaamshouding, waardoor je na een lange dag op kantoor geen klachten ervaart. Bovendien schelen de ergonomische zitkussens nog wel het meest op de langere termijn. Je kunt namelijk zelfs last krijgen van permanente klachten als je voortdurend een verkeerde houding aanneemt tijdens het zitten.

Verschillende uitvoeringen

Je hebt allerlei verschillende ergonomische zitkussens, Zo heb je deze kussens bijvoorbeeld voor in de bureaustoel, op de bank, maar ook voor in de auto. Bovendien zijn er kussens in verschillende vormen te krijgen, waardoor er altijd een kussen is dat bij je past. Ook heb je de keuze uit ergonomische kussens van verschillende materialen. Kies jij bijvoorbeeld voor een traagschuim zitkussen of voor een gel zitkussen? 

Andere hulpmiddelen om ergonomisch te werken

De ergonomische zitkussens zijn slechts één van de hulpmiddelen die je kunt gebruiken om ergonomisch te zitten. Als je een kantoorbaan hebt, is het bijvoorbeeld ook verstandig om voor een zit-sta bureau te kiezen. Op deze manier kun je eens in de zoveel tijd gaan staan, zodat je lichaam een betere doorbloeding krijgt. Daarnaast is het verstandig om de ergonomische zitkussens te combineren met ergonomische rugkussens. Overweeg ook eens om daarnaast een stoelfiets aan te schaffen. Met dit hulpmiddel kun je bewegen terwijl je achter je bureau zit.

Wanneer je verschillende van deze oplossingen met elkaar combineert, dan kun je pas echt zeggen dat je ergonomisch werkt. Ergonomisch werken is iets waar je niet te licht over moet denken. Het kan op de lange termijn een groot verschil maken voor je lichaam. Bovendien zul je op de korte termijn waarschijnlijk ook al verschil merken. Zo zal je minder snel rugpijn overhouden na een lange dag zitten.