Ik begin minder te horen. Wat nu?

Hoe erg is het?

Wanneer je minder begint te horen, is het belangrijk om voor jezelf in kaart te brengen hoe erg het is en hoe lang het al speelt. Ben je al op leeftijd en neemt het langzaam af, hoort het veelal bij de ouderdom. Ben je echter nog jong en helemaal fit en gaat het snel bergafwaarts, kan er iets aan de hand zijn. De eerste stap is het schetsen van de situatie voor jezelf, waarna je vervolgens een hoortest kunt doen.

De hoortest

Met de technologie van vandaag de dag, kun je een hoortest online doen. Je kunt een vragenlijst invullen. Deze kun je op de website van hoorwijzer vinden. Vervolgens kun je de vragenlijst meenemen naar een audicien die binnen je verzekering valt, om daar een uitgebreide hoortest te doen en om de mogelijkheden te bespreken.

Wat voor mogelijkheden zijn er over het algemeen?

Tegenwoordig wordt er onderscheid gemaakt tussen twee standaard soorten hoortoestellen, te weten het AHO-model (achter het oor) en het IHO-model (in het oor). De AHO-modellen zijn wat zichtbaarder dan de IHO-modellen en zijn daarnaast ook wat groter. Ze zijn wel makkelijk te bedienen middels knoppen op het hoortoestel zelf. De IHO-modellen gaan in de oorschelp en zijn te bedienen middels een afstandbediening. Deze kunnen tegenwoordig ook gekoppeld worden aan de tv of andere apparaten, om het geluid rechtstreeks in je oor te laten klinken.

Prijzen van hoortoestellen

De prijzen van beide hoortoestellen liggen gemiddeld tussen de €1400,- en €1800,-. Als je een gehoorverlies hebt van gemiddeld 35 decibel, kom je in aanmerking voor een vergoeding. De hoortoestellen worden voornamelijk uit de zorgverzekeringswet vergoed. Kinderen tot 18 jaar krijgen 100% van de kosten vergoed uit de basisverzekering, personen vanaf 18 jaar krijgen 75% vergoed. Vaak wordt de overige 25% vergoed vanuit aansluitende verzekeringen.

Hoortest doen of niet?

Kortom, als je merkt dat je gehoor achteruit gaat, maak dan gerust een afspraak met een audicien. Hij/zij kan je altijd adviseren wat de beste optie is. Mocht je een hoortoestel nodig hebben, hoef je in ieder geval niet in te zitten over de kosten!