Kind

Hoe herken je hoogbegaafdheid bij je kind?

Hoogbegaafdheid komt niet vaak voor, het komt ongeveer bij 2% van de bevolking voor. Het is daarom vrij bijzonder als je hoogbegaafd bent of als je een kind hebt wat hoogbegaafd is. Maar vaak zien mensen die hoogbegaafd zijn zichzelf niet als beter dan de andere mensen die niet hoogbegaafd zijn. 

Kenmerken hoogbegaafdheid 

Hoogbegaafdheid is een soort mix van een aantal elementen bij elkaar. Ook zijn er een aantal kenmerken waardoor je bij kinderen kan herkennen of ze hoogbegaafd zijn. 

  • Uitzonderlijke intelligentie, dit houdt in dat het kind intelligenter is dan zijn of haar leeftijdsgenootjes. Dit is vaak een kenmerk wat op school wordt opgemerkt, bij de docenten valt dit vaak op doordat ze ander gedrag vertonen dan de andere kinderen in de klas. 
  • Vaak zijn kinderen die hoogbegaafd zijn ook erg creatief en hebben veel fantasieen. Daarnaast hebben ze ook nog eens een enorm doorzettingsvermogen. 
  • Verbaal lopen kinderen die hoogbegaafd zijn vaak voor op de rest van de leeftijdsgenootjes. Op jongere leeftijd is dit vooral erg goed te merken, als een kind op vroege leeftijd al hele zinnen met lastige woorden spreken, kan het zomaar zijn dat je een hoogbegaafd kind hebt.

Dit zijn een paar van de belangrijkste kenmerken van hoogbegaafdheid, er zijn er nog veel meer maar deze komen het meeste voor. Mocht je deze kenmerken niet hebben kan het alsnog zo zijn dat je hoogbegaafd bent, het verschilt namelijk per persoon welke kenmerken je hebt.

Hoogbegaafdheid test

Om erachter te komen of je hoogbegaafd bent of dat je een hoogbegaafd kind hebt kan je een hoogbegaafd test doen. Dat is een test waarbij er vragen worden voorgelegd en waar je dan moet kijken hoe erg je je daarin herkent. Je kan een test doen door op internet hoogbegaafd test op te zoeken, dan komen er verschillende testen naar boven die jou of jouw kind zijn hoogbegaafdheid testen.

Conclusie

Hoogbegaafdheid is iets speciaal, en is niks om je voor te schamen, het is juist iets moois. Er zijn verschillende kenmerken van hoogbegaafdheid, voor iedereen is dit anders en uit het zich anders. Bij de een merk je het heel erg aan hoe creatief iemand is en bij de ander merk je het door hoe verbaal iemand is. Als je niet zeker bent of je. Bij een hoogbegaafd test worden er vragen afgenomen waaruit moet blijken of je hoogbegaafd bent of niet. Ken jij iemand die hoogbegaafd is?