Dingen waar je op zou moeten letten bij het kiezen van een zorgverzekering

Zorgverzekeringen, een jaarlijks terugkerend feest-caroussel. De meeste zorgverzekeraars pakken flink uit met acties en op vrijwel iedere TV-zender zie je reclames voorbij komen. Zie jij door de bomen het bos nog wel? En waar moet je op letten wanneer je een nieuwe zorgverzekering af sluit?

Het is allemaal niet zo makkelijk en er zijn genoeg keuzes te maken: Wat ga je verzekeren, welke verzekeringen heb je precies en kies je alleen voor een basisverzekering óf ga je voor zekerheid en sluit je een aantal aanvullende zorgverzekering af? In deze helpen we je op weg in de wereld van zorgverzekeringen zodat je weet waar je op kunt letten.

Vergelijk de zorgverzekeringen: Wat is niet van toepassing?

Eigenlijk heel logisch: Iedereen die namelijk woont of werkt in Nederland, is volgens de wet verplicht om een basisverzekering te hebben. De overheid bepaalt wat er precies verzekerd wordt vanuit deze zogenaamde basisverzekering. De dekking van de basisverzekering is dus bij iedere zorgverzekeraar gelijk. Vergelijk de zorgverzekering, maar weet: de basisverzekering is overal hetzelfde.

1. Heb jij vrije keuze zorgverlener?

Bij de ene zorgverzekeraar heb je vrije zorgkeuze, terwijl je dat bij een ander niet hebt. Maar wat is nou de beperking van geen vrije zorgkeuze? In dit geval krijg je je kosten alleen vergoed als je naar een zorgaanbieder gaat waarmee jouw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Dekking van een zorgverzekeraar kan dus best belangrijk zijn.

2. Korting op je premie krijgen? Verhoog je eigen risico.

Iedereen in Nederland die boven de 18 jaar is, heeft een verplicht eigen risico. In 2019 is dit eigen risico vastgesteld op € 385, per jaar. Dit is geen bedrag waar je je aan dient te houden. Je kunt namelijk ook je eigen risico met maximaal € 500,- te verhogen. Korting op je premie krijgen? Verhoog je eigen risico. Voorzie je weinig zorgkosten? Dan is dit vast een no-brainer voor jou. Blijkt uit het verleden dat zonder enige probleem meer dan 385,- kosten maakt.  Dan adviseren wij zeker om jouw eigen risico niet te verhogen.

LET OP: Bij de ene zorgverzekeraar ontvang je meer korting op jouw premie dan de ander wanneer je je eigen risico verhoogd. Vergelijk de zorgverzekeringen dus!

3. Aanvullende zorgverzekeringen: het oerwoud der zorgverzekeringen

Wanneer je aanvullende zorgverzekeringen nodig hebt, kom je terecht in een oerwoud en is het vergelijken van zorgverzekeringen zeker de moeite waard. Heb je bijvoorbeeld een aanvullende verzekering nodig omdat je bijvoorbeeld een akelige wortelkanaalbehandeling in het vooruitzicht hebt of heb je diverse lichamelijke klachten waardoor een bezoek aan een fysio geen overbodige luxe is? Verdiep je dan in de diverse zorgverzekeraars en de verschillen.

De aanvullende verzekering van zorgverzekeraars lopen namelijk best wel uiteen. Het zou zonde zijn als je niet de beste deal voor jezelf weet te krijgen.

4. De service van zorgverzekeraars

Een whatsappje sturen, even twitteren of ’s avonds even snel een facebookbericht sturen naar jouw zorgverzekeraar. Best handig toch?  Een hoger service level zorgt vaak voor een stuk minder frustratie wanneer je op zoek bent naar informatie of hulp.

Denk dus goed na welk service level jij verwacht. De ene zorgverzekeraar is de ander niet!

5. Ga voor die korting: In welke ‘speciale’ groep zit jij?

Zoals in vrijwel iedere situatie is het tegenwoordig mogelijk om korting te krijgen. Ook zorgverzekeraars geven in bepaalde gevallen een extra korting. Zo kun je bijvoorbeeld een verzekering afsluiten via een collectief. Deze optie wordt vaak aangeboden door werkgevers of vakbonden.

Maar ook niet voor de hand liggende opties kunnen je een korting opleveren…. Zo krijg je met een klantenkaart van de COOP, korting op je verzekeringen bij Univé. (hoe cool is dat?!)

Daarnaast krijg je ook vaak korting op je zorgverzekering als je student bent of ZZP’er. Het loont dus om uit te zoeken in welke ‘speciale’ groep jij zit.