Zwanger

De eisprong: wat gebeurt er in je lichaam

De vraag hoe lang de eisprong duurt, verbergt vaak de onzekerheid wanneer precies in de cyclus de eisprong plaatsvindt en hoeveel dagen een vrouw vruchtbaar is. Dat is natuurlijk normaal helemaal niet belangrijk.

Als u na na 6 maanden nog niet zwanger bent, wordt het toch eens tijd wat verder te gaan kijken. Weet u wat er elke cyclus in uw lichaam gebeurt?
Zo niet, neem dan even de tijd. De moeite waard!

Hoe lang duurt de ovulatie?

In elke cyclus bereidt uw lichaam zich voor om zwanger te worden.
Een groep kleine antrale follikels (kleine follikels van 2 tot 10 mm) wordt gestimuleerd door het follikelstimulerend hormoon FSH en begint te groeien.
Deze follikels zijn follikels gevuld met een vloeistof en een los netwerk van granulosacellen die maar één doel hebben:
Ze willen groeien en rijpen en de leidende follikel worden!
Omdat het niet logisch is dat een groot aantal eicellen tegelijkertijd ovuleert, kan slechts één follikel de overhand hebben.
Deze loden follikel hangt af van de grootte en rijpheid van de andere follikels tijdens de groeifase in de eerste helft van de cyclus. Tegelijkertijd begint uw baarmoederslijmvlies te groeien onder invloed van het hormoon oestrogeen.
De follikel blijft groeien en met een gemiddelde diameter van 22 tot 24 millimeter barst hij open en slingert de daarin aanwezige eicel de eileider in.

Ovulatie zelf duurt maar een kort moment.

Hoe lang is de eicel in staat tot bevruchting?

Na de eisprong is de eicel pas de volgende 12 uur optimaal in staat tot bevruchting; de eicel blijft maximaal 24 uur in leven. Ofwel bevruchting vindt plaats gedurende deze tijd of de eicel sterft en wordt samen met het slijmvlies van de baarmoeder verdreven tijdens uw volgende menstruatie.

Voel je de eisprong?

Veel vrouwen melden intense ovulatiesymptomen, anderen voelen slechts een lichte trek rond de ovulatie.
De duur van deze zogenaamde middenpijn wordt vaak beschreven van enkele seconden tot 48 uur.
Er zijn ook vrouwen die dagen van mediane pijn melden tijdens en na de eisprong.

Het belangrijkste is dat als je geen middelste pijn voelt, dit niet hoeft te betekenen dat je niet ovuleert. Er zijn veel vrouwen die niet weten dat ze ovuleren.

Hoe lang ben je vruchtbaar?

Na de eisprong kan de eicel tot 24 uur worden bevrucht. Het bevindt zich in een van je eileiders en beweegt naar de baarmoeder. Het vruchtbaarheidsvenster van de eicel is extreem klein. Het sperma van uw partner kan echter tot 5 dagen in uw lichaam overleven, waardoor uw vruchtbare tijd tot 5 tot 6 dagen per cyclus wordt verlengd.
Dit maakt duidelijk waarom het zinvol is om vóór de eisprong seks te hebben! Omdat het sperma van uw partner in uw lichaam kan wachten op ovulatie. Ook na de eisprong kan seks tot zwangerschap leiden omdat het sperma in zeer korte tijd door de baarmoeder en eileiders naar de eicel zwemt om deze te bevruchten.

Conclusie: wanneer zijn uw vruchtbare dagen?

Je vruchtbaarheidsvenster duurt tot wel 6 dagen! Laat u daarom niet onder tijdsdruk brengen en concentreer u op het zo nauwkeurig mogelijk bepalen van uw vruchtbaarheidsvenster.